Oho, on vähän aikaa päässyt vierähtämään sitten viime rustauksen. Mielessä on pyörinyt tsiljardi blokattavaa aihetta, olen jopa kirjoittanut itselleni niitä ylös, mutta näköjään en ole kyennyt saamaan sormiani näppikselle oikeaan järjestykseen. Mikä lie blokki.

Kun nyt kuitenkin tekee mieli jotain jorista, niin päätin osallistua (elämäni ekaa kertaa, jihuu!) viikkovitoseen. Ruoka on aina lähellä sydäntäni, joten vuodata tämän, kiinnostaa se ketään tai ei (yleensä meemit ei ole kauhean hauskoja, jossei ole seurannut blokia pitkään tai kirjoittaja ole oikein etevä). Kaikesta huolimatta, miun listat tulee tässä:

  1. Listaa viisi suosikkimaustettasi.
    Kumina, juustokumina, tuore korianteri, timjami, kardemumma. (Tavan basilikat, persiljat, chilit ja valkosipulit voitaneen jättää pois, ne nyt on vähän jokaisessa keitoksessa mukana.)

  2. Listaa viisi suosimaasi ruokamaata.
    Thaimaa, Intia, Turkki, Japani, Italia.

  3. Listaa viisi suosikkiraaka-ainettasi.
    Munakoiso, parsakaali, kookos, aurajuusto, suklaa (erityisesti Fasun sininen rokkaa  tämän punaviinin kera)

  4. Listaa viisi ruokapuolen inhokkiasi.
    Minimaissit (näitä joutuu neppailemaan pois lähes jokaisesta pakastevihannessekoituksesta, yöök), simpukat (etovan limaista), etanat (vielä etovampaa ja limaista), huonolaatuinen (= ravintoloissa käytössä oleva) purkkipesto, ylikeitetyt vihannekset tai pasta (etenkin ylikeitetty kaali, yöh. Vihannekset ovat aina parhaimmillaan vähän al dente. Ainoa vihannes, joka on syytä kypsentää loppuun asti on peruna (no ehkä joskus jotkut muutkin juurekset).)

  5. Ja kerro sitten vielä mistäpäin nettiä löydät ruokaohjeesi, vai oletko ehkä täysin painetun sanan pauloissa?
    Google on paras. Valiolla on hyvä hakukone. Vegaaniliiton sivuille eksyn ällistyttävän usein. Keittokirjoja ja reseptejä kyllä vyöryy kotonakin läjittäin. Ja parhaat sapuskat syntyy silti aina silloin kun raapii epätoivoisena kaapin pohjalta jämiä ja leikkii kokkisotaa.

No niin, sehän meni helposti. Törmäsin myös Sorsanpaistajalla helmikuun haasteeseen  (via Kata), josta tuli heti mieleen viime viikonloppuna tehty soosi. Pitäsköhän osallistua? Tämä on kyllä niin hyvää, etten voi olla jakamatta sitä kaikille. Katkarapusalaattia, ollos niin hyvä.

Tämä sötkötys täyttää kaikki ruuanlaiton tärkeimmät prinsiipit: nopea, helppo ja hitsin hyvää. Pahoittelen ohjeen mittojen tulkinnanvaraisuutta: tämän tätsyn ruuanlaitto on aika vähän semmosta fiilispohjalta toimivaa, vaikea sanoa tarkkoja mittoja.

-------------

Ihan paras katkarapusalaatti

yksi punasipuli
reilu kourallinen murskattuja cashewpähkinöitä
pari desiä makeata thaichiliä
limemehua maun mukaan
kaksi kourallista kuorittuja pakastekatkarapuja
luraus oliiviöljyä
hitunen suolaa
(inasti silputtua tuoretta korianteria)
(chiliä terästyksesi tarpeen mukaan)
(tuoretta valkosipulia, jos siltä tuntuu)

Pilko sipuli pieneksi, murskaa pähkinöitä hiukan (esim. pakastepussissa puukauhalla mäiskimällä), sotke kaikki ainekset yhteen ja mausta. Terästä tavan chilillä, jos pidät tulisemmasta. Korianteri antaa salaatille säväyksen, mutta homma toimii ilmankin. Anna vetäytyä hetken, jotta maut tasaantuvat ja katkaravut sulavat. Tarjoile tuoreen leivän kanssa. Koita olla ahmimatta kaikkea kerralla ja anna muidenkin maistaa.

Versio 2
Sama setti toimii myös uunilohen kaverina: unohda katkaravut, mutta sijoita muuten sama mössö lohipötkäleen päälle ja lykkää uuniin. Toimii loistavasti vaikka riisin ja vihreän salaatin kera.

-------------

Hah, vasta nyt tajusin kuinka loistavasti nämä ruokarykäykset tuossa yllä sopivatkaan tähän päivään noin muutenkin: kokkailin tänään blogeista löytyneistä resepteistä jopa kahdesti. Ensin lounaaksi Matkalla-Marjutin kautta Ituhipin köökkilokista bongattu intialainen kasvisjuttu: ihanan yksinkertainen ja nopea, kaikki tavarat löytyivät kaapista, ja lopputulos.. ihan huippuhyvää!

Illalla alkoi tehdä mieli tomaattikeittoa tuon kuvan nähtyäni (en enää muista kenen kautta sinne sinkoilin). Ennen ruokalautaselle päätymistä soosi oli tosin kaapannut kaveriksi pastaa ja muuntautunut aurajuusto-juures-tomaattikastikkeeksi. Hyvää tuli!

Nyt kun pääsin vauhtiin en näköjään osaa lopettaa. Tämän päivän keittiöjorinat nääs jatkuvat. Tunsin tänään itseni vallan Elmaksi sulatettua pakastinta pullasudilla putsatessani. Viimeistelin touhuni föönaamalla pakastimen, virallisten neuvojen mukaan.